Menu

vrijdag, oktober 04, 2013

Microsoft Lync in Vmware Horizon View 5.x

Microsoft Lync is een aan populariteit winnende oplossing voor Unified Communications. Inmiddels is de derde versie uit welke tevens geschikt is voor virtuele desktop infrastructuur van Vmware en Citrix.

Versie historie
Office communications server 2007
Microsoft Lync 2010
Microsoft Lync 2013

Unified Communications
Unified communications is de verzamelnaam voor real-time en non-real-time communicatie. Denk hierbij aan presence informatie, telefonie, IM, e-mail, voicemail e.d. Microsoft bundelt een groot deel van deze functies binnen Microsoft Lync in combinatie met o.a. Microsoft Exchange.

OCS/Lync 2010 en VDI
Real-time communicatie en VDI is met recht een uitdaging. Vooral als er gebruik gemaakt wordt van (usb) headsets in plaats van deskphones. Maak je gebruik van een headset dan zal alle real-time communicatie via de Virtuele desktop lopen. Bij gebruik van een deskphone gaat de communicatie voornamelijk via de telefoon en wordt er enkel status informatie of opdrachten vanuit de lync client naar de telefoon verstuurd.

Bij een standaard implementatie van VDI zal een headset voor real-time communicatie niet goed werken. Citrix heeft hiervoor een optimization pack ter beschikking gesteld voor Xendesktop waardoor het redelijk goed werkt. Voor View was het voornamelijk behelpen en niet aan te raden om de real-time mogelijkheden in productie te gebruiken.

Lync 2013
Microsoft heeft met Lync 2013 rekening gehouden met hun (toekomstige) klanten die VDI in combinatie met Lync willen gebruiken. Hiervoor is er een gratis plugin beschikbaar die op het endpoint geinstalleerd wordt. Deze plugin zorgt ervoor dat de communicatie via het endpoint naar de Lync server verloopt en niet meer via de Virtuele desktop. Hierdoor wordt de Virtuele Desktop Infrastructure als het ware buitenspel gezet voor wat betreft de real-time communicatie.

Valkuil
Lync werkt goed samen met MS Exchange (e-mail, voicemail) en MS Office (o.a. presence) Het werkt echter alleen als de bitversies van de diverse componenten gelijk zijn. Voor Vmware Horizon komt het neer op de volgende requirements.

1. Endpoint met Windows 7 sp1, windows 8 of windows embedded 7. 32 of 64bit.
2. Lync 2013 VDI plugin. 32bit (PCOIP is 32bit)
3. Lync 2013 Client in de virtuele desktop. 32bit
4. Microsoft office in de virtuele desktop. 32bit

Tevens moet je ervoor zorgen dat de telefoon/headset niet geredirect wordt naar de virtuele desktop. 
Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen