Menu

zondag, september 05, 2010

Android op mobiele telefoon

Vastlopers, verouderd en niet gebruikersvriendelijk waardoor de beheerders onnodig belast worden zijn zomaar een paar zaken die van toepassing zijn op windows mobile 6.1
Het is echter wel  het besturingsysteem van nog vele smartphones waar wij mee werken.Populaire alternatieven zijn ios van apple en android van google en het toekomstige windows phone 7.
Door de vele goede geluiden over de iphone en android toestellen ben je al gauw geneigd om deze ook eens te willen uitproberen, maar hoe pak je dit aan zonder een ander toestel aan te schaffen?

Android on HTC
Een zoekopdracht op internet gaf aan dat het best mogelijk is via een procedure android te draaien op onze HTC Tytn II. Beter nog je kunt het draaien zonder schade aan je windows mobile 6.1 installatie aan te brengen!

Na wat puzzelwerk via http://www.androidonhtc.com/ en het xda-developers forum blijkt dat je in de root van een geheugenkaartje een map andboot kunt aanmaken met enkele files behorende bij de haret methode die linux booten. Start vanuit windows mobile haret.exe op en je doorgaat een installer die de android variant die je gedownload hebt installeert op het geheugenkaartje.

Om weer terug te gaan naar je windows mobile reboot je de telefoon en hij start weer windows mobile op.
De veranderingen die je gemaakt hebt onder android worden op het geheugenkaartje bewaard waardoor je via haret.exe gemakkelijk kunt switchen en testen.

Conclusie 
De haret methode is ideaal om android op je smartphone te testen mits deze beschikbaar is voor je toestel.
In mijn test heb ik android 2.2 (froyo) geinstalleerd op de HTC TyTn ii met zo min mogelijk veranderingen aan mijn phone. De hardware in de TyTn ii is eigenlijk niet voldoende om android 2.2 goed te draaien waardoor hij nogal eens een (fout)melding geeft. Echter je krijgt wel een goed beeld van het gebruikersgemak en instellingen met android waar het mij in eerste instantie om ging.
Android haalt veel meer uit het toestel als windows mobile en is veel gemakkelijker te bedienen waardoor het een stuk gebruikersvriendelijker is.

 • Android werkt prima en is goed te testen.
 • Alle apps zijn te installeren en gebruiken.
 • Ondanks geen radio update werkt wireless prima.
 • Bluetooth werkt met parot.
 • Positieve gebruikerservaring.
 • Hardware aan de minimale kant voor android 2.2
 • Telefoonfunctie werkt niet zonder simlock te verwijderen.

1 opmerking:

 1. Great post! I want to see a follow up to this topic

  cialis online

  BeantwoordenVerwijderen